Finn ut hva du frykter

Hva er det egentlig vi frykter? At stemmen skal briste? Det berømte jernteppet? Skjelvende knær? Mange prøver å håndtere frykten for å bli stresset av å stå foran en forsamling, med å instruere seg selv til å «ikke svette, ikke få skjelvende knær, ikke få jernteppe». Det fungerer dessverre dårlig og ofte mot sin hensikt. Prøv i stedet å jobbe med strategier for å håndtere reaksjoner som kan oppstå.Sett opp en liste over det du er mest redd for at skal inntreffe og lag en plan for hvordan du skal håndtere det. Hvis du har øvd på å ignorere rødming, eller ta en pause for å få igjen pusten, er det mye enklere å håndtere.  

Det finnes to typer talere i verden, de som er nervøse, og de som lyver.

Mark Twain

Samle kompetansen din i manus

Jeg møter mange som vegrer seg for å skrive manus og tror det står i veien for en trygg og ledig stil. Men manus har lite med stilen din å gjøre, og et godt faglig foredrag bygger på et gjennomtenkt manus, som er:

  • Godt strukturert 
  • Prioritert 
  • Enkelt å skanne 

Et manus er også en strategi for å møte jernteppe, siden det tar deg få sekunder å finne tilbake tråden. I tillegg minsker sjansen for å få jernteppe betraktelig når du vet du har en strategi for å møte det. Sørg også for at det du har planlagt å si er riktig og relevant, det gir trygghet.    

Halvparten av studentene gir uttrykk for at de har svært mye eller en del redsel for å holde muntlige innlegg eller å ta ordet i faglige sammenhenger. 

Kilde: ShoT-undersøkelsen 2018 

Øv på å se trygg ut

Du kan ikke øve bort fysiologiske reaksjoner som for eksempel rødming eller skjelving, men du kan øve på hva du skal gjøre når dette inntreffer. Hvordan ser du ut når du er trygg? Hvor er blikket ditt, hva gjør hendene dine? Hvordan puster du? Ved å være bevisst ditt eget kroppsspråk, kan du kopiere dette når nervene herjer innvendig.  Skriv gjerne koder til deg selv som «husk å se opp» eller «ta en pustepause» i manus. Du kommer ikke til å føle deg trygg, men andre vil oppfatte et fast blikk og et hyggelig smil, en presis gestikulasjon.  Se gjerne på foredragsholdere på YouTube eller i klasserommet. Hva er det med den presentasjonen som gjør at du liker den? Hvis du for eksempel ønsker å fremstå som kompetent og trygg, er det lurt å reflektere over hvordan det ser ut og hvordan du kan framstå på samme måte.  

Ha en plan for hva du skal gjøre

Rødming er vanskelig å stoppe, men du kan øve på en avledningsmanøver. Et pent smil til bakerste rad? En liten pause hvor du konfererer manus eller tavla bak deg? Rødming går mye fortere over hvis du har en plan for hva du skal gjøre når den inntreffer. Skjelvende stemme er ofte et resultat av overfladisk pust. Å planlegge gode pustepauser i foredraget ditt, kan hjelpe. Oppvarmingsøvelser i forkant er også smart. Samspillet mellom kroppsdeler, instruksjoner og omgivelser tar tid å beherske. De fleste av oss falt av sykkelen da vi lærte å sykle. Fikk plaster på knærne og oppmuntring om å prøve på nytt. Gi deg selv støtte og oppmuntring i denne opplæringen også! 

Trenger du andre råd eller noen å snakke med når det gjelder taleangst? SiO Rådgivning tilbyr kurs og individuelle samtaler og snakker gjerne med deg.